Utterslev skole
Her p.t. ældste foto af skolegården
John Jensen, årgang 1962 har sendt os foto suppleret med følgende:
Bispebjergskole taget fra altanen, Hovmestervej 37,4.sal.
Må være fra begyndelsen af halvfjerdserne eller lidt senere. Længen med gymnastiksalene, sløjd- og musiklokale m.m. og inspektørens bolig oppe i højre side. Der er kommet forskellige farver på stolperne til cykelskurerne, "kunst" over vandposten og legeredskaber i skolegården. Én af træbarakkernes tag kan ses i nederste venstre hjørne. Op ad gavlen med vandposten spillede vi af og til i frikvartererne med de hårde "James Bond" bolde, der kom frem i midt 60'erne. Nogle gange hoppede de helt ud på Hovmestervej!
Her ses en lille men vigtig del af skolegården: Den grønne væg ud mod Frederiksborgvej - hvor der var korporlig afstraffelse efter hvert frikvarter.
Skolegården var stedet, hvor man skulle opholde sig i alle frikvartererne. I de første mange år af vores skoletid, var skolegården delt i en "drengeafdeling" og en "pigeafdeling", markeret med en hvid streg. Overtrådte man den hvide streg, var der kontant afregning i form af en lussing enten på stedet eller efter frikvarterets ophør ved den "grønne" væg. Men også andre "lovovertrædelser" blev straffet korporligt på stedet eller ved ''den grønne væg". En af de mest frygtede gårdvagter var Bendt 'Gokke' Jensen. Han forsømte sjælden en lejlighed for at uddele en yderst kvalificeret lussing. Af andre gårdvagter husker jeg Mogens Kruse.
Steffen årgang 1957
I de første af mine skoleår kunne man
risikere at møde en lukket skoleport, hvis man kom for sent og så var det op til viceskoleinspektøren til en "kammeratlig samtale".
I skolegården, som var delt af en hvid streg, var hovedreglen den, at der var 2 gårdvagter -henholdsvis en kvindelig og mandlig lærer, som gik frem og tilbage langs stregen og talte sammen alt imens de holdt en fløjte mellem hænderne på ryggen.
Jeg husker vi havde en mandlig vikar - høj slank, mørkhåret med mørk overfrakke, som vi drillede - troede vi, for når vi kastede en 1-øre samlede han den hurtigt op med ordene: "mange bække små - gør en stor å".
Det var ikke tilladt piger og drenge at tale sammen.
De små drenge eller piger legede tag-fat, byttede glansbilleder eller frimærker samlede hønseringe. At hinke
var også populært hos pigerne. Man hinkede på et ben og skulle så skubbe hinkestenen til næste rude aftegnet med kridt med f.eks. felter fra 1 til 9. Ja, pigerne havde flittigt gang i sjippetovet alt i mens drengene så på - måske i håbet om at nederdelen løftede sig en smule.
Da vi kom i puberteten, stod vi i pæn afstand ved stregen og udvalgte de piger, som vi syntes så godt ud. Nogle rødmede, når et pigenavn blev nævnt, mens andre strålede ved tanken om "nærkontakt" eller hvis et kærestebrev blev offentliggjort og pigerne måske kiggede mens de gik arm i arm.
Mange af os drenge var til fodbold og en papirskugle fra madpakken udgjorde bolden - det var dog strafbart, da al boldspil i skolegården var forbudt.
Der var mange som tog sig en cigaret og forduftede ned på toiletterne ved sløjdlokalet, men det var naturligvis strengt forbudt. Det var selvfølgelig også her diverse skrifter på dørene kunne opleves med slogans og div. kærester.
Straffen var en tur hen til "den grønne væg", hvor man så afventede sin straf ofte udført af vores viceskoleinspektør Jørgen Hansen - en stor mand i gråt jakkesæt og blåt slips og med store ører -deraf navnet "flæskeøre". Han havde sin helt egen specialitet: man blev nærmest hejst op, når han tog fat i hårene ved tindingen med sin ene hånd og når man så stod der på tæer som en anden balletdanser, gav han slip og på vej ned på fodballerne bragede hans anden hånd - en stor lab - ind på kinden.
Når klokken ringede var frikvarteret slut og man skulle stille op på række klassevis alt imens gymnastik -og geografilærer Mogens kruse stillede sig op på den grønne bænk monteret på den lysebrune pudsede facade. Her stod han - lille mand med høj stemmeføring og dirigerede os drenge med militær præcision ind på række og med den skinnende fløjte med det gule bånd, pustede han som en vild, hvis han lige ville markere sig. Jeg husker "Sputkai" Kai Nielsen, som havde sin yndlingssang "sweet nothin's" med Brenda Lee. Det var opmuntrende at høre ham stå der i rækken, mens han stille sang de 2 ord igen og igen inden man gik til klasselokalet for derefter at hænge ud af vinduerne for at betragte afstraffelsen ved "den grønne væg" , og hvor synderne med synlig rødmen på kinden bagefter tog plads i klasselokalet.
En mere mild straf var en eftersidning, hvor man måske skrev de samme ord i et skrivehæfte rigtig mange gange, sådan bare for at fordrive tiden. Eftersidningen kunne ofte foregå i hr. Rosenholms bibliotek, hvor der var adgang for alle andre med spil, lektier m.m.
I 1962/63 blev den forhadte streg nedlagt og enkelte lege med redskab blev accepteret bl.a. spillede pigerne bold med ordene: " Karen Maren Mette Bum...Odense, Bogense, Middelfat Bum". Hulahopring blev meget populært hos pigerne hvor man med "livet" som indsats skulle holde kan i ringen med vuggende bevægelser. Ja, og hvis man var særlig dygtig så var det med 2 ringe.
Indimellem startede nogle drenge en intern slåskamp eller kastede med vand fra de opstillede granitkar med bronzehaner. Drengene spillede "terre" med hvide marmorkugler, hvor man f.eks. skulle samle 4 terninger op, mens den 5. terning hang i luften. En kunst med terningerne kunne også være at kaste terningerne op og vende håndfladen og holde terningerne mellem fingerne.
I en periode var leg med en yo-yo lavet i træ med et stykke garn meget populært. Du husker måske navnet "frikadellens flugt over plankeværket". Andre igen kunne kunsten med fingerne og lave diverse geometriske figurer med tyndt sejlgarn. Spil med lerkugler var også populært. Selv havde jeg lavet en papkasse med huller, som blev stillet op ad den "grønne væg". Over hvert hul i papkassen var skrevet et tal og fik man sin kugle igennem var gevinsten tallet over hullet.. Ellers spillede vi "nærmest til væg", hvor den der kom nærmest væggen med lerkuglen -vandt hel puljen.
Enkelte blev moppet uden at lærerne udviste pædagogisk forståelse og kom den stakkels dreng til undsætning !
Samtidig med nedlæggelse af den "forhadte streg" gætter jeg på, at afgangsklasserne fik mulighed for at forlade skolen i det store frikvarter. Det krævede dog en særlig tilladelse fra skolen med mindre du havde en seddel med hjemmefra underskrevet af far eller mor. Husker i realklassen, at højst 2 fik lov til at gå til bageren overfor skolen for at købe vandkringle.
KIG under SKOLENYT og læs om stregen i skolegården af Johs. Fosmark.
Tommy årgang 1957
Angående stregen, der adskilte skolegården i den pige- og drenge afdeling skriver Erna K. Rasmussen, årgang 1941 følgende:
Kære Steffen
Der var ingen adskillelse, jeg husker ikke, om den hvide streg var der, da jeg startede i 1. klasse i 1941, men i 75 års JubilæumsPosten, Bispebjerg Skole April 1987
(fosidetekst v inspektør Niels Jørgen Nørgaard), Lokal Tryk-Holbæk
er der foto af en klasse fra 1920' erne, der står, at der var et rækværk, som kan anes på foto.
Dette plankeværk skrev en 80 årig elev Valborg Birch, om i avisen fra 24/3 1987, hun startede 1914 i 2.kl på Bisp Skole.
Nord-Vest Avisen tirs 24/31987 & tirsdag 7. april 1987 havde artikler om festen og skolen
Tekst v Lene Stærbo, Fotos v Kim Larsen
Pudsigt med den magiske hvide stribe, da vi kom i realen, måtte vi gerne være overalt i gården
Real-året blev et godt år, vi blev regnet som "næsten voksne" og vi fik et livslangt venskab, med fornøjelige sammenkomster, sidst i 2011. Men man mærker, at det bliver sværere nu, mange runder de 80 i år nogle af "drengene" fyldte sidste år. Vi er nogle, der holder liv i mails, så vi kan følge hverdagslivet, herligt.
Der er fotos og artikler om min klasse, realv i Jub.Avisen
Mon ikke nogen af jer har den jub.'s avis, den var godt lavet.
Det var kedeligt, at vores skole ikke kunne fort sætte, så havde der helt sikkert været mange
fra min kl og øvrige kl med til 100 års dagen.
BISPEBJERG SKOLE BYGGES
Her de første optegnelser af skolebygningerne - der findes flere
VI F Bis Bispebjerg skole
Nr: VI F Bis 1910 /22 | Signatur: VI F Bis | År (motiv): 1910 | År (produceret): 1910 |
Titel: Kommuneskolen i Utterslev ved Frederiksborgvejen | |||
Beskrivelse: Bispebjerg Skole. Opstalt og snit af overdækket vandkumme; opstalt af plankeværk med port; opstalt af stakit med port og ganglåge; opstalt og snit af parti af overdækket legeplads; snit, facade og grundplan af tegnekontor; situationsplan af skolebygning, inspektørbolig, gymnastikbygning, overdækkede legepladser og overdækket vandkumme med mere |
målestok:1:144 | størrelse (motiv): | størrelse (papir): 68 x 94,5 cm |
udført af: Carl Thonning | ||
udførelse: Tryk og blyant på papir | ||
proveniens: Stadsarkitektens Direktorat | Stadsarkitektnr.: 1009-10 | |
restaurering: Repareret med tape [14/09/2004.JF] | ||
type: Grundplan, snit, facader og situationsplan | format: Kortskuffe |
Anmærkninger: [Forslag A.] [Påstemplet og påskrevet:] Stadsarchitektens Kontor Bygn. A.61 Mappe II. [Påstemplet og påskrevet:] Arkiv Stadsarkitektens Direktorat Afdl. A Nr. [51 Skab 3]. [Etiketteret:] Original | |
ejendomsnavn: Bispebjerg Skole | adresse: Frederiksborgvej 107, 2400 København NV |
kvarter: Utterslev | Matr.nr: 286 |
Tj 157.1 |
91/1981
Materialet skal benyttes på Stadsarkivets læsesal.
Københavns Stadsarkiv
Rådhuset
1599 København V.
Tlf. 33 66 23 70
Mail: stadsarkiv@kff.kk.dk
Stadsarkivets hjemmeside
BISPEBJERG SKOLE i fremtiden ??
Jeg har fundet en hjemmeside
http://clausnebelin.com
som
har givet sit bidrag til total ændring af skolens udseende - kort sagt
nedrivning af skolen og opbygning af en moderne skole.
På billedet ser du en model
af forslaget, som er en bygning i 2 plan.
I bunden af billedet ser du til venstre Storgården og modsatte
hjørne Tingskrivervej/Hovmestervej. I baggrunden ser du så
Frederiksborgvej
.
Er man til
nostalgien, så skal bygningen vel stort set bevares og er man til
fremskridtet, så skal der ske nogle radikale ændringer. Hvad resultatet
bliver må tiden vise !
Tommy
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Her en artikel fra
BRUG FOLKESKOLEN Sammen med mig
Artiklen er lavet under byggeriet af den nye Tagensbo skole
En fest blev stablet på benene i løbet af nul komma fem. De samarbejdende forældre dækkede borde og pyntede op i gården. Og i skolekøkkenet havde forældre i løbet af eftermiddagen tryllet en masse lækkerier frem og buffeten bød på mad fra alverdens afkroge; couscous, marokansk salat, høns i tarteletter, sudansk pastaret, supper og masser af hjemmebagt brød.
Elever fra skolen fortalte historier om, hvordan hverdagen på skolen er i dag og ældre fra Aktivitetscenter Bispebjerg kvitterede med historier fra dengang de gik på skolen.
På plænen overfor den kommende nye skole på Magistervej, var der også gang i Sikker By Ugen. Her kunne man møde politiet og brandvæsentet og deres køretøjer, der tiltrak mange børn og unge fra bydelen. Natteravnene, gadeteamsmedarbejdere og politiske debatter tiltrak mange voksne borgere, som senere gik over på den nuværende Tagensbo skole, da Folkekøkkenet startede. Elever fra skolens 6. klasser trak i skolepatruljeuniformen og hjalp gæsterne sikkert over den befærdede Frederiksborgvej.
Folkekøkkenet og Fortællinger fra skolen var en kæmpe succes. Energien og stemningen var super god og forældrene lover, at det bestemt ikke bliver sidste gang, at de sammen laver et sådant arrangement!
22.07.2019 16:32
Erna K Hansen realv 1941-1951
Ang min artikel bl.a. om den hvide streg og 75 års jub.blad 1987 står mit navn som Erna K. Rasmussen, det er forkert, mit navn er Erna K. Hansen f.Petersen årgang realv 1941- 1951
27.12.2014 22:11
Flemming Ovesen kaldet FO
Hej Tommy, jeg startede i 57 og havde Frøkjær Jensen som klasselærer, gik ud i 66. Den bedste og sidste kl.lærer jeg havde var Hr. Heriksen som desværre døde .
27.12.2014 00:37
Flemmig Ovesen
Den var GUL stregen, pigerne gik arm i arm rundt om det store kastanjetræ i frikvarteret,
04.07.2019 10:22
Lene LeMar (dengang Sørensen)
Den ar nu hvid fra starten, stregen, men blev næsten slidt af og blev derfor malet op igen. Denne gang med gult !
27.12.2014 12:34
Tommy - redaktør
Hej Flemming. så er det opklaret med farven på stregen. Dit navn siger mig noget - hvilken årgang/skolestart og hvor boede du dengang ? evt: tommyskole@mail.dk
18.07.2014 16:55
Jette (Rasmussen)Gier (nu Australien)
Fru Jensen var altmuligmanden kone. Fru Jensen lærte os piger en del om os selv, og vi kunne altid spørge hende om det med sex vi ikke kunne spørge om hjemme.
18.07.2014 16:50
Jette (Rasmussen)Gier (nu Australien)
Har lige været en tur i skolegården. Er der nogle af pigerne der husker den ugentlige bade dag med Fru Jensen? Sæbe og kradsuld, uha. Fru Jensen var en sød dame
19.06.2014 23:54
TOMMY
HEJ PETER - TAK FOR OPLYSNINGEN. KAN GÆTTE MIG TIL HVAD ÅRSAGEN VAR TIL DIT OPHOLD PÅ STREGEN - DU VAR NOK IKKE ALENE SET FRA DRENGE SIDEN.
19.06.2014 23:19
Peter N. Rasmussen
Ang. den altid meget omtalte STREG i midten af skolegården,vil jeg for god ordens skyld slå fast, at den var GUL! hvor jeg opholdt mig meget! Mvh.Peter årg.57
19.06.2014 01:14
Erna k Hansen
Også denne side er god og interessant. Tak fordi I delagtiggør os tidligere elever i nye oplysninger om en svunden, men absolut ikke glemt skoletid.
Mvh Erna
09.01.2013 08:49
Steffen
Der er bestemt 60'er musik. Så vi ses til festen.
Mvh
Steffen
08.01.2013 21:23
søren neis
Hej Steffen.
Hvis der er 60,er musik til festen er jeg der som et søm.
08.01.2013 17:50
Steffen
Ok. Vi holder jo en fest for alle gamle elever til oktober - håber du har lyst til og mulighed for at komme.
Mvh
Steffen
08.01.2013 17:06
søren neis
Steffen.
Jeg er fra 1948, og gik på Bispebjerg i 1960, hvor jeg kom fra 5 dejlige år på Utterslev skole fra 55-60.
08.01.2013 08:29
Steffen Møller
Hej Søren. Hvilken årgang er du?
Mvh
Steffen - redaktør
07.01.2013 12:09
søren neis
Var der andre end mig der havde problemer med at komme i kontakt med det modsatte køn, efter at have gennemgået denne syge form for opdelign af drenge og piger?
02.01.2013 23:52
Erna K Hansen
Lidt vemodigt gensyn med vores skolegård, men en god oplevelse.
Tak for dette.
Mange hj hilsner Erna K Hansen årgang 1941 - 1951
Seneste kommentarer
04.12 | 23:33
I 1 række ved siden af Inge sidder Mette. Jeg er selv i 2.række mellem Maybritt Jansen ( min bedste veninde) og Majbrit Alsing. Birgit Sølling Andersen, nu Olsen
09.11 | 18:03
Hej Tommy
Hyggeligt at hjemmesiden stadig eksisterer
Ærgerligt at alle de fotos, der hørte til mit indlæg er væk. Tak fordi du stadig hilder gang i alle minderne. Jeg er efterhånden fyldt 88 år🙋♀️
08.11 | 16:35
Det er fru Blell det står på den anden side og min søster Lykke Susanne Hansen der står helt øverst i højre side oven over fru Sand
24.10 | 16:24
Hej. HAUGLAND (var nordmand og flittig ryger) havde jeg i gymnastik og dem som ikke kunne risikerede at få et frimærke med flad hånd på ryggen. Har aldrig hørt om Kruse, ligeså !